Smithfield tuczy i truje
Działający w Polsce amerykański koncern Smithfield Foods (vel
Animex) łamie przepisy ochrony środowiska, prawa budowlanego,
sanitarnego i weterynaryjnego. Zastrzeżenia co do należących do
koncernu 24 ferm tuczu trzody chlewnej miały inspekcje Ochrony
Środowiska, Sanitarna oraz Weterynaryjna.
Wątpliwości kontrolerów
dotyczyły m.in. gospodarowania gnojowicą, pochodzącą z
tzw. bezściółkowej hodowli. Trzy obiekty miały niewystarczającą
wielkość zbiorników do gnojowicy, a w jednym odprowadzano ją wprost do
rowu melioracyjnego lub wylewano na zamarznięty grunt. Gnojowica była
też wylewana na pola okolicznych rolników. W fermach brakuje również
wymaganych zezwoleń na emisję gazów i pyłów. Ponadto we wszystkich
skontrolowanych tuczarniach nie było aktualnych ocen oddziaływania
prowadzonej działalności na środowisko. Niewłaściwie przechowywano
też padłe zwierzęta, nie szczepiono żywych, nie badano wody pitnej.